top of page

În căutarea unui loc de muncă (3)

- Aspirațiile profesionale -

Giving a Presentation

ARTICOL SCRIS DE:

Adrian Căruceru

@Angajez45plus

Adrian_Căruceru.jpg

Diana Toma 

@Angajez45plus

Diana Toma.jpg

      Pandemia a influențat negativ piața muncii,  astfel că, pe fondul restrângerii și chiar încetării activității în anumite sectoare economice, aproape jumătate (46%) dintre cei rămași fără loc de muncă l-au pierdut în ultimele 3 luni, potrivit concluziilor sondajului realizat la mijlocul acestui an, de către partenerii noștri de la Kondiment.
     Dificultatea găsirii unui loc de muncă e o realitate cu care se confruntă aproximativ 70% dintre participanții la sondaj. Mai mult decât atât, 88% dintre respondenți sunt de părere că anul 2020 a marcat o înrăutățire a condițiilor în ceea ce privește posibilitatea găsirii unui loc de muncă.

Dobândirea de cunoștințe noi la un nou loc de muncă reprezintă, în opinia a 83% din respondenți, un argument puternic pentru  deschiderea către o astfel de oportunitate. Această capacitate de adaptare e specifică mai degrabă femeilor, bărbații fiind mai puțin  deschiși (în proporție de doar 41%) către o astfel de perspectivă profesională.

Evoluția profesională prin dobândirea de noi abilități reprezintă o preocupare pentru cei care lucrează, astfel că 36% dintre respondenți au urmat, în ultimii 5 ani, cursuri de învățare sau de specializare plătite. De asemenea, pentru a avea șanse mai mari la angajare, 40% dintre respondenți și-au actualizat CV-ul cu detalii despre parcursul academic întreprins după absolvirea unei forme de învățământ liceal sau superior.  În proporție de 52%, bărbații consideră, mai mult decât femeile, că-și pot spori șansele de angajare în urma frecventării cursurilor de reconversie profesională. Și la acest capitol, vârsta e un diferențiator important, astfel că persoanele sub 44 de ani au apelat într-o proporție mai mare (aproximativ 69%) la cursuri și workshop-uri online în comparație cu cei care au depășit vârsta respectivă. Această tendință poate fi explicată de schimbarea responsabilităților familiare odată cu înaintarea în vârstă, de viteza mai mică cu care pot asimila noi cunoștințe și de nivelul crescut de responsabilități recurente de la locul de muncă. Toți acești factori cresc nivelul de stres zilnic, cu consecințe majore asupra dorinței de dezvoltare profesionale și personale continue.

Trei din patru angajați se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de locul actual de muncă relevă concluziile sondajului realizat la mijlocul acestui an, chiar dacă 42% dintre cei care au lucrat sau lucrează n-au fost niciodată promovați. Stabilitatea la locul de muncă, echilibrul dintre viața profesională și cea personală, pachetul de beneficii și salariul sunt printre cei mai importanți factori care determină gradul de satisfacție al angajaților la locul de muncă. De asemenea, aceleași beneficii sunt luate în calcul și de candidații care aplică pentru o anumită poziție sau companie. Totuși, femeile par a fi mai puțin mulțumite decât bărbații, iar faptul că cei din urmă ocupă cea mai înaltă poziție din companie (54%) poate fi una dintre cauzele acestei percepții feminine. 

În urma acestui sondaj, s-a mai observat faptul că vârsta e invers proporțională cu gradul de satisfacție al angajaților față de locul actual de muncă. În acest sens, cei trecuți de 44 de ani se declară mai puțin mulțumiți față de cei mai tineri. Schimbarea priorităților personale odată cu înaintarea în vârstă pot determina o scădere a satisfacției profesionale, atunci când angajatorul nu are în vedere dacă pachetul salarial și cel de beneficii corespunde cu pregătirea profesională și cu nivelul de implicare al angajatului. De asemenea, s-a mai observat faptul că promovarea pe o poziție superioară reprezintă o dovadă clară de recunoaștere a meritelor și implicării, mai ales dacă aceasta se realizează conform unor proceduri și cerințe transparente.

În plus, s-a mai observat faptul că transparența și nivelul de implicare al factorilor de decizie în procesele și procedurile zilnice pot avea impact pozitiv asupra angajaților. Aceștia căută un mediu de lucru productiv, cu o echipă închegată și dispusă să-și asume proiectele pe care le implementează, manageri empatici și coerenți în procesul decizional. Lipsa de stabilitate și dinamismul mare dintr-o echipă sau companie are efecte negative puternice asupra nivelului de implicare și de satisfacție profesională.

-

articol preluat de pe www.angajez45plus.ro

-

Dacă dorești să contactezi colegii noștri de la Angajez45+, o poți face la 0724 433 667 

sau poți scrie un email la: echipa.angajez45plus@gmail.com

Pentru mai multe detalii despre implicarea  acestui partener în campania MMI Romania, #FacSchimbariSaCresc, poți intra aici: click

bottom of page