top of page

Profesia de „Manager”

Angela Roșu

Consilier în carieră

@ViitorulMeu

Image by Hunters Race

SFATUL EXPERTULUI

ÎN ANGAJABILITATE:

Care este cel mai frecvent obiectiv profesional trecut în CV? Acela de a deveni Manager. Care este cel mai căutat post? Cel de conducere.

angela rosu - viitorul meu.png

Din experiența de recrutor, am observat ca mulți tineri pleacă de la dorința că primul job al lor va fi cel de Manager. Pentru ei, definiția managerului este cea de conducător de oameni și atât. Întâlnesc des candidați recent intrați pe piața muncii sau chiar fără experiență profesională care iși doresc acest lucru rapid și mai presus de orice alt lucru. Nu contează domeniul, departamentul și, de multe ori, nici activitatea în sine. Important e statutul și faptul că au realizat acest lucru până la vârsta de 25 de ani.Un conducător de oameni trebuie să aibă o expertiză și o experiență în spate, trebuie să știe când să intervină și unde să intervină.Am luat contact prima dată cu piața de recrutare în 2009, în calitate de candidat. Eram studentă în anul II, știam ca mă atrage domeniul Resurselor Umane încă de la primele cursuri din cadrul facultății. Mereu m-a fascinat interacțiunea dintre oameni, dar și cum urmărim să ne atingem obiectivele, ce pași urmăm și cum ne „programăm” viața profesională. Astfel, în 2009, am avut primul meu interviu pentru un internship în HR, care ulterior s-a transformat în job, apoi în carieră, iar acum este ceea ce mă definește.

Deși știam de atunci care este traseul profesional pe care mi-l doresc, l-am „programat”, nu mi-am setat ca așteptare să fiu Manager în perioada mea de entry sau middle level, până nu am fost convinsă că pot fi un mentor pentru echipa mea. Știam că mai sunt provocări multe și lecții pe care le am de învățat. Pentru ca funcția de management o câștigi și ești mereu într-un proces de dezvoltare.

În cadrul interviurilor le povestesc adesea ce înseamnă un plan de carieră și cum se definește astfel încât să își vadă visul realizat. Management-ul nu este o profesie și nici un simplu job, ci este o funcție. O funcție pe care o obții când ești pregătit profesional și personal să ii poți îndruma pe ceilalți. Este un proces în care îți dezvolți competențe și abilități, astfel încat să poți creiona și planul profesional al echipei tale.

Am convingerea că dacă tinerii care debutează pe piața muncii ar fi implicați în procese de consiliere vocațională și orientare în carieră, înțelegerea importanței unui plan de carieră bine definit și realist i-ar ajuta să își atingă într-un mod mult mai eficient obiectivul lor de a deveni „Manager”. Sau, poate, o parte din ei ar realiza că de fapt obiectivul lor este total diferit de ceea ce credeau până atunci și că dețin abilități și competențe care îi pot face să exceleze și să se simtă împliniți într-un job la care nici nu se gândeau până la momentul respectiv.

_

articol preluat de pe viitorulmeu.ro

-

Dacă dorești să contactezi un consultant ViitorulMeu, poți scrie un mail la: consiliere@viitorulmeu.ro

Pentru mai multe detalii despre implicarea  acestui partener în campania MMI Romania, #FacSchimbariSaCresc, poți intra aici: click

bottom of page