În căutarea unui loc de muncă (1)
ARTICOL SCRIS DE:
Adrian Căruceru
@Angajez45plus
Diana Toma
@Angajez45plus
Pandemia a influențat negativ piața muncii, astfel că, pe fondul restrângerii și chiar încetării activității în anumite sectoare economice, aproape jumătate (46%) dintre cei rămași fără loc de muncă l-au pierdut în ultimele 3 luni, potrivit concluziilor sondajului realizat la mijlocul acestui an, de către partenerii noștri de la Kondiment.
Dificultatea găsirii unui loc de muncă e o realitate cu care se confruntă aproximativ 70% dintre participanții la sondaj. Mai mult decât atât, 88% dintre respondenți sunt de părere că anul 2020 a marcat o înrăutățire a condițiilor în ceea ce privește posibilitatea găsirii unui loc de muncă.
Procesul de găsire a unui loc de muncă îi pune la grea încercare pe cei care-și doresc să revină în activitate. Astfel, peste o treime (36%) din respondenți se află în căutarea unui loc de muncă de mai mult de 4 luni. Aproape jumătate (43%) din cei care și-au manifestat interesul pentru un loc de muncă nu au fost chemați la interviu, în timp ce 46% nu au fost chemați niciodată la un interviu pentru angajare. Din rândul celor care i-au convins pe potențialii angajatori că merită să stea de vorbă cu ei, 61% n-au trecut de această etapă de început a procesului de recrutare.
În ciuda dificultăților evidente, simpla dorință de a găsi un loc de muncă nu e suficientă în absența unor acțiuni concrete întreprinse în acest scop; astfel, mai mult de jumătate din numărul celor care au răspuns nu participă la târguri de joburi, nu apelează la serviciile agențiilor de recrutare și nici nu trimit scrisori de intenție sau cereri de angajare. Pe de altă parte, efortul de a trimite un CV a fost încununat de succes pentru 29% dintre cei care au în prezent un loc de muncă. Procentul mic al celor care au găsit un loc de muncă în urma trimiterii CV-ului e determinat și de faptul că angajatorii au în vedere mai multe condiții cum ar fi experiența și așteptările salariale.
În context, lipsa de experiență în cazul a 37% dintre respondenți i-a determinat pe angajatori să-și orienteze atenția către alți candidați. E interesant de remarcat faptul că femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au fost refuzate ca rezultat al lipsei de experiență. În ceea ce privește pretențiile salariale considerate prea mari de către reprezentanții companiilor, acest aspect a fost observat în cazul candidaților din grupa de vârstă 45 – 54 de ani. De asemenea, vârsta a reprezentat, în proporție de 46%, un motiv de refuz pentru cei de peste 45 de ani.
Din perspectiva angajaților, locul de muncă ideal e cel caracterizat de stabilitate, salariul reprezentând, la mică distanță, al doilea factor hotărâtor în acest sens.
-
articol preluat de pe www.angajez45plus.ro
-
Dacă dorești să contactezi colegii noștri de la Angajez45+, o poți face la 0724 433 667
sau poți scrie un email la: echipa.angajez45plus@gmail.com
Pentru mai multe detalii despre implicarea acestui partener în campania MMI Romania, #FacSchimbariSaCresc, poți intra aici: click