top of page

Cum alegi cele mai bune instrumente de marketing și comunicare

Amalia Buhaev

@district30

Image by William Iven

SFATUL EXPERTULUI

ÎN PROMOVARE:

Ne-am mutat aproape cu totul în online și chiar dacă a trecut deja o lună de zile, sunt încă business-uri care nu au găsit formula potrivită de adaptare la noul stil de viață. Indiferent de domeniul de activitate, chiar dacă faci B2B sau B2C, focusul rămâne pe client. Dar cum faci să ajungi la clientul tău, în cel mai eficient mod, și să vinzi în continuare?

amalia%20buhaev%20-%20district30_edited.

Prin Marketing și Social Media! De unde începi, ce instrumente de marketing și platforme de comunicare să alegi și cum să le valorifici, vei afla parcurgând acest articol.

Înainte de toate, răspunde-ți la câteva întrebări simple, care te vor ajuta să alegi cea mai potrivită platformă de Social Media prin care să comunici, în raport cu publicul țintă:


1.    Ești un business B2C sau unul B2B? Dacă te încadrezi în a doua categorie, LinkedIn este cea mai potrivită variantă pentru tine. Și Twitter ar putea fi luat în calcul, însă publicul este destul de restrâns aici dacă comuni doar pentru piața din România. În schimb, dacă te adresezi consumatorilor finali (B2C), atunci Facebook, Instagram și Tik Tok sunt platformele care te-ar ajuta cel mai mult să atragi atenția publicului țintă. YouTube poate fi folosit în ambele cazuri și aduce un plus valoare mai ales pentru prezentarea fizică a produselor.


2.    Care este audiența la care vrei să ajungi? Oamenii obișnuiesc să folosească diferite platforme de socializare, în funcție de vârstă, gen sau interese.

Pe Facebook stau și bărbații și femeile, cu vârste cuprinse între 25-55 de ani, media dominantă fiind între 25-34 de ani. Astfel că, dacă targetezi adolescenți, Facebook s-ar putea să nu te ajute să ajungi la ei, în schimb Tik-Tok da.

Instagram este folosit în special de femei, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani. Este cel mai potrivit canal de comunicare B2C, în special dacă vorbim de mâncare, fitness, fashion, wellness sau frumusețe. YouTube este al doilea moror de căutare după Google, astfel că îți permite să vii în întâmpinarea publicului tău cu informații utile, indiferent de gen sau de vârsta în care se încadrează.


3.    În ce industrie activezi? Inclusiv industria din care faci parte influențează felul în care oamenii reacționează la conținutul tău, în funcție de platformă. 

Pe Facebook, un succes mai mare îl au industrii care prezintă mâncare & băuturi, hoteluri & resorturi, activități sportive, e-book-uri sau alte materiale informative.

Pe Instagram sunt mai apreciate industriile de fashion, sănătate & frumusețe sau călătorii.

 

Pasul următor este să devii conștient de instrumentele de marketing pe care le ai la îndemână și care te pot ajuta în această perioadă. Iată care sunt cele mai importante, pe lângă Social Media:

 

1.    Newsletter / E-mail Marketing. Dacă ai deja o bază de date de clienți, newsletter-ul este un instrument de marketing esețial în această perioadă. Te va ajuta să rămâi conectat cu cei care au cumpărat, în trecut, de la tine. 


2.    Website. Nu poți face marketing complet dacă nu ai un website. El este cartea ta de vizită, cârligul de care te poți folosi în mediul digital. Dacă ai deja un website, ține minte că este important să îl actualizezi constant cu informații relevante pentru publicul tău și, totodată, să îl ai bine setat din punct de vedere SEO. Nu știi niciodată când are cineva nevoie de tine și te poate găsi pe Google. Uite un articol complet despre acest subiect aici.

 

3.    Articole. Publică articole de interes pentru audiența ta. Dacă ai o secțiune de blog pe site, profită de ea la maximum. Dacă nu, Facebook îți oferă posibilitatea să postezi Notițe pe pagina de business, care pot substitui temporar un blog. 

Așadar, pornind de la informațiile de bază pe care le-am prezentat mai sus, ce alegi să valorifici în continuare? 

 

Dacă ai nevoie să îți treci rapid afacerea în online sau doar de o comunicare mai bună în această perioadă, ia în calcul și lucrul cu specialiști în domeniu. Dă-ne un semn și s-ar putea să descoperi că este mai avantajos decât credeai. Vezi cum ne poți contacta aici

Următorul articol va fi despre tacticile pe care le poți pune în aplicare în Social Media, astfel încât să obții rezultate repede. 

Pe curând!


Amalia @district30
 

_

Dacă dorești să contactezi un consultant district30, poți scrie un mail la: amalia.buhaev@district30.ro

Pentru mai multe detalii despre implicarea  acestui partener în campania MMI Romania, #FacSchimbariSaCresc, poți intra aici: click

bottom of page